Sort og sort – to objekter

Sort og sort – to objekter

Inden for den sidste uge har jeg modtaget to pakker, begge med relativt sortfarvet indhold (sort er ikke en farve, nej, men det hedder vel stadig sortfarvet?): en t-shirt og en bog.

Uden at det her (nødvendigvis) skal gå hen og blive en bastard mellem en litteratur- og modeblog, så vil jeg da gerne anbefale begge mørke objekter på det varmeste –  særligt når dagene bliver grå som november.

Hvasselines t-shirt ‘Nu er jeg jo gammel punker’
Det er bare en t-shirt, men en af de bedre af slagsen, synes jeg. Og derfor har jeg investeret i et eksemplar af trøjen, der kan/må/bør få enhver i reklamebranchen over 40 til at blive fornærmet, personligt krænket og glemme alle sine kreative tanker, mens han/hun tænker tilbage til de nitteklædte nætter i 80’ernes stenbro…. T-shirten med verdens dårligste argument kan bestilles på Hvasselines hjemmeside.

Peter Laugesens / Célines ‘Anarkisten i Fandens Hus’, forlaget Arena
Det er ikke herr hvem som helst, digteren fra Brabrand har givet sig i lag med og oversat. Det er den vineddikesure, verdensvrede sprogekvilibrist (Louis-Ferdinand) Céline, hvis fantastiske ordgejl, Peter Laugesen har oversat og monteret på dansk.

Céline, der brød igennem i 1930’erne med Rejse Til Verdens Ende, var i eksil i Danmark seks år efter 2. verdenskrigs afslutning, simpelthen fordi Frankrig krævede hans hoved på et fad med henvisning til forfatterens antisemitiske skrifter.

Efter halvandet år i Vestre Fængsel boede Céline og hans kone i en lille tilbygning til deres advokats sommerbolig ved Korsør. Det lille hus blev fra gammel tid kaldt ‘Fandens Hus’, deraf titlen på Laugesens værk (som han selv fraskriver sig retten til som en anden kontorist…).

Læs et sigende uddrag fra værket på Arenas hjemmeside 

Værket blev egentlig skrevet til Det Kongelige Teater, men de ville (desværre!) ikke kendes ved den viltre, voldsomme og vitale monolog, da den endelig forelå. Til gengæld kan du – hvis du er hurtig – høre Laugesen selv og skuespilleren Jens Albinus læse op af ‘Anarkisten i Fandens Hus’ på torsdag… 

…ELLER du kan når som helst høre Laugesen læse teksten op i denne svenske produktion (optaget i ‘Fandens værelse’, rum 666 på Admiral Hotel…)

Ud over selve monologen indeholder bogen også to essays om Laugesens dramatik (der bl.a. også omfatter fine oversættelser af Wilson/Waits/Burroughs’ ‘Black Rider’ og Büchners ‘Woyzeck’) – og en forvirret, men ganske morsomt og oplysende, mail (! ja, mail!) korrespondance mellem Lars Bukdahl (hvem ellers?) og Peter Laugesen, sluttende i et egentligt, ordentligt interview (der – nærmest dramatisk – ender i beskeden om, at Laugesens elskede hund ligger for døden og straks skal til dyrelægen).


Skriv en kommentar