Sonos vs Google Cast – er det Skæbnesymfonien der bliver streamet trådløst?

Der er røre i markedet for hjemmestreaming – så meget, at jeg da kan blive i tvivl om holdbarheden for mit eget Sonos-system. Men det holder dog endnu – for ingen er i stand til at tilbyde den fulde pakke, synes jeg.

Det var lige efter nytår, at Google smed Google Glasses ud og næsten samtidig præsenterede et nyt projekt: Google Cast (for audio).

Ligesom Chrome Cast giver dig mulighed for at se video og tv på den store fladskærm, selvom du afspiller på mobil eller computer, så skal Google Cast sende din musik ud i hele din stue direkte og trådløst fra “skyen” med smartphonen (eller pc’en) som fjernbetjening.

sonosgoogle

Sidder Sonos fast?

Det er grundlæggende det samme, som Sonos har tilbudt siden de for snart 10 år siden nærmest introducerede konceptet med streaming på stue-anlægget. Så i opgøret Sonos vs Google Cast er Google den nye kombettant, som Sonos da også officielt har budt velkommen i ringen …

Jeg har selv brugt Sonos i fem-seks år, så selvfølgelig er det rart med sådan en udmelding. Men jeg føler mig stadig ikke tryg: De mange tusind kroner, jeg har investeret i Sonos-udstyr, er naturligvis aldrig spildt – for musikken spiller. Men hvad nu hvis Sonos bare bliver ved med at spille på de samme tangenter og aldrig udvikler produktet ?

Jeg frygter faktisk lidt, at de sidder fast – i succes og i deres eget koncept.

Efter de første år med trådløs musik på Sonos roste højtalere begyndte jeg selv at tænke over det uudnyttede potentiale: Jeg kommer hjem med smartphonen indstillet på den nye, fede plade med Panda Bear eller er midt i et spændende afsnit af Serial – hørt på en app, naturligvis. For at lytte videre på mit Sonos-anlæg skal jeg først slukke på fx Spotify-app’en, notere hvor langt jeg er nået, åbne Sonos-app’en, finde musikken igen og gå frem til det, jeg var nået til.

Hvorfor ikke bare vælge “spil på Sonos” direkte fra Spotify, der allerede er i gang?

Casting: Sonos: 1 – Google Cast: 5, 6, 7 …

Masser af andre Sonos-brugere efterspørger det samme (som her bare i form af fuld Spotify-funktionalitet i Sonos-app’en), og Sonos har foreløbig svaret ved at gøre det muligt på én tjeneste: Med Google Music kan man streame direkte til Sonos-højtalere uden om Sonos’ egen app.

Men har Sonos så ikke lært melodien? Njøh …ikke særlig hurtigt, i al fald. Sonos har godt nok sagt, at Google Music-løsningen er del af en støre strategi, men løsningen er endnu ikke blevet udbygget til flere apps. Navnligt ikke til Spotify, som velsagtens er den største streamingtjeneste. Og nu kommer Google så selv bragende ind i 2015 med selv samme Google Cast, der også virker til blandt andet Pandora, Deezer og NPR (radio).

Spotify er dog heller ikke med i Googles løsning, for de vil angiveligt hellere holde fast i deres egen løsning: Spotify Connect. For at mudre billedet endnu mere, duer Spotify Connect tilsyneladende ikke til Sonos, fordi Sonos har takket nej til at integrere den (igen: mange brugere ønsker det selvfølgelig som en del af pakken).  … spørgsmålet er, om Sonos fortryder afvisningen nu?

Sonos kan noget andre ikke kan …

Til gengæld kan Sonos stadig noget, Google Cast ikke kan – så vidt jeg kan gennemskue, i hvert fald: Fordi Sonos er baseret på en selvstændig app, er det meget nemmere at kombinere afspilning fra forskellige kilder i én playliste: jeg kan spille lidt fra mit eget musikbibliotek (som ligger på en NAS), lidt fra Spotify, smide to numre ind fra min telefons katalog og så mere fra Spotify osv.

I Google vil man skulle skifte kilde “live” – hvilket kan give noget af en kamp på netværket under festen.

Men Sonos app er ikke særlig god. Nogle brugere på Sonos debatfora end antyder endda, at Sonos kun beholder app’en for ikke at tabe ansigt: mere stolthed end strategi.

Sonos giver dit spørgsmål som svar

Og værst af alt: Sonos svarer ikke hverken konkret eller offensivt, når man spørger dem til de her forhold. De gentager nærmere bare det, man spørger om, som et svar. På Sonos’ supportsider har en bruger eksempelvis skrevet:

Sonos, please hear your users. Allow somehow that the Spotify App (and ANY app) installed on a Smartphone can play on the Sonos system.

…hvortil Sonos svarer:

Thank you for the feedback. Spotify has a way of doing this called Spotify Connect which we aren’t currently planning on supporting.

Præcis samme type svar, jeg selv blev mødt med, da jeg sidste uge spurgte Sonos på twitter om, hvorfor man ikke kan logge ind med sin brugerprofil til radio-app’en TuneIn – som alligevel leverer den grundlæggende radio-funktionalitet i Sonos:

Skriv en kommentar

© Frederik Bjerre Andersen 2017