Warning: Creating default object from empty value in /var/www/bjerreandersen.dk/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Ros fra MetrOrd til 'Hovedpersonen' - bjerreandersen

Ros fra MetrOrd til ‘Hovedpersonen’

By 18. oktober 2010 juni 4th, 2013 Hovedpersonen, Litterær blog

Min debutbog ‘Hovedpersonen’ har efterhånden over et halvt år på bogryggen, siden den udkom i marts. Men det afholder – heldigvis – ikke litteraturbloggen MetrOrd fra en anmeldelse. Endda til fire stjerner og en både alenlang og gennemgående positiv anmeldelse af bogen.

Under rubrikken ‘Poetens Hoved’ (et slet ikke forkert hint til Per Højholt) skriver anmelder Thurston Magnus at:

Der kan kun være ringe tvivl om, at her er tale om et helstøbt og raffineret produkt. Hvis man som jeg elsker tekster, der på stærkest stiliserede vis formulerer sig i én retning, tekster der er slebet til, så alt det overflødige ligger på arbejdsgulvet, så vil Frederik Bjerre Andersens bog Hovedpersonen, falde i god jord hos én. Det er en stærk debut, der mere end antyder forfatterens mangeårige baggrund i skrivemiljøet.

Magnus’ væsentligste kritikpunkt af min bog er vist ‘det aldeles usmykkede og uprætentiøse sprog’:

Det er en bog, hvor man er nødt til at bemærke mindre detaljer, og kunne sætte pris på den meget elegante måde hele affæren er sammensat på. Jeg nævnte tidligere, at illustrationerne lignede storyboards, men hele bogen kan faktisk virke netop sådan: En serie skitser i forskellige grader af færdiggørelse. Tag ikke fejl, bogen virker velovervejet og gennemarbejdet, og det er helt sikkert forfatterens idé, at teksterne skal virke løsrevne, til tider arbitrært overfladiske i deres fokus.

…hvilket vist må siges at være en kritik, man med en (selverklæret) smal bog sagtens kan leve med. Det er dét sprog, nogen på godt og ondt græsser på. Som alle bøger har en sprogtone, resten af værkets dimensioner lever af og med.

Først troede jeg iøvrigt, at fire asterisker (‘*’) placeret øverst i anmeldelsen betød fire stjerner… men iflg. anmelder Thurston Magnus er asteriskernes bare noget, MetrOrd sætter ind som en slags skruer, der holder teksten ordentlig på plads i bloggens layout. Men, tilføjede han, fire stjerner ud af fem er ikke helt skudt ved siden af.

‘Hovedpersonen’ er forøvrigt tidligere blevet anmeldt i Weekendavisen, litteraturmagasinet Standart, Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad, Nordjyske og Dagbladenes Bureau. Se alle anmeldelserne her.

Læs i øvrigt et gratis uddrag af bogen her!

P.S.: Formelt falder ‘Hovedpersonen i øvrigt udenfor MetrOrds domæne, idet de gennem deres 3½-årige eksistens har fokuseret på selvudgivne værker. Det er ‘Hovedpersonen’ faktisk ikke; selvom jeg selv har punget ud er der en af mig uafhængig redaktion, der har valgt at udgive den. Men det er der vist ingen grund til at træde mere i…

Skriv en kommentar

© Frederik Bjerre Andersen