Se videoen – og læs teksten herunder.

Teksten til Kortærmet Trøje blev skrevet i 2013 som opfølgning på min digt-video Appelsin – en monolog.

Videoen blev (selv)optaget samme forår, men først klippet og redigeret færdig i september 2015. Projektet lå i mellemtiden stille, fordi den oprindelige idé med at sammenklippe flere optagelser ikke kunne lade sig gøre uden synlig “søm”. Det løste den sorte streg, der ses i det færdige resultat.

Kortærmet Trøje

Jeg har en kortærmet trøje. Denne her t-shirt med rund hals. Når jeg ser den, får jeg straks lyst til at tage den ud af klædeskabet, tage den på. Bære den til dagen.

Trøjens stof er tykt. Det er blødt. Men stadig let mod fingrene. Det føles som en trøje af god kvalitet. Stoffets råhvide grundfarve vidner om, at det er spundet af ubleget, økologisk bomuld. Når jeg tager denne trøje frem, føler jeg mig ansvarlig og bevidst om miljø. Om godt håndværk.

Trøjens stof er pyntet med røde, horisontale striber. Nogen vil sige: som en slikkepind. Andre kan måske fristes til at sige: det ligner trøjen fra Find Holger- bøgerne. Striberne udtrykker noget ungdommeligt og uskyldigt, i hvert fald. Eller jeg vil næsten sige: noget nostalgisk og næsten naivt.

Omkring skuldrene og halsen er den kortærmede trøje imidlertid helt mørkeblå. Det får den til at fremstå mere seriøs i sin helhed. Den mørkeblå farve udtrykker en modenhed og et ansvar, endog en nærmest dyster alvor. Tilsammen tegner de røde striber og den mørkeblå farve et billede af den, der bærer trøjen som en hel person. Et nuanceret menneske.

Jeg kommer i øvrigt ofte til at tilægge denne trøje noget maritimt. Jeg kunne godt tænke mig at bære lige netop denne trøje til søfart. Ombord på en klassisk yacht. Lidt ligesom i den franske film Kun Solen var Vidne. Jeg forestiller mig, at en trøje af denne kvalitet vil gøre sig godt mod trædæk og sejldug, med det turkise, bølgende hav som baggrund.

Jeg har besluttet mig endegyldigt for at tage den kortærmede trøje på i dag. Jeg vil tage den på med det samme. Der er ingen grund til at udsætte det.

Jeg trækker trøjen ned over mit ansigt og kommer til at snuse ind. Lugten af blødt, nyvasket tøj. Den kortærmede trøje dufter helt ny, selv efter adskillige vaske.

Da jeg trækker min arm gennem først det ene ærme og så det andet, bliver jeg for alvor bekræftet i mit valg: det her er min form for t-shirt. Jeg trækker resten af trøjen ned over maven og ryggen, retter den til.

Jeg stiller mig foran spejlet. Jeg står her foran det. Jeg har min kortærmede trøje på. Ikke andet. Faktisk har jeg slet ikke overvejet, hvad jeg ellers skal iklæde mig: shorts eller jeans, måske støvler eller sejlersko. Men lige nu føler jeg mig godt tilpas i min kortærmede trøje. Den er det helt rette valg for mig, til i dag.