P-shirt

P står for Poesi
P står for Præsentation
P står for Programskrift
P står for Præcisionsarbejde
P står for Permanenttryk
P står for Posepakket
P står for P-SHIRT; et poetisk alternativ i påklædningsjunglen.
P står for Punktum

I efteråret 2008 lancerede Andersen & Nielsens Lyrikkanon – Jonathan Nielsen og jeg – den første kollektion af P-SHIRTS: unika-trykte trøjer med poetisk tryk på.

Trøjerne blev solgt i udvalgte boghandlere i København. I alt blev der skabt fire kollektioner med 49 forskellige trøjer, der hver kun findes i et eksemplar.

Til den fjerde og sidste kollektion, efterårskollektionen 2009, valgte vi at lade forfatterne Ursula Ankjær Olsen, Mette Moestrup og Simon Grotrian stå for de poetiske tekster. De i alt 15 trøjer blev solgt fra Arnold Busck i Købmagergade.

Efter få uger var 14 ud af de 15 trøjer solgt.

Se de mange P-shirts her – og læs mere om konceptet nedenunder:

P-SHIRTs konceptbeskrivelse:

Lige siden den amerikanske præsidentkandidat Thomas E. Dewey lancerede t-shirten ”Dew It for Dewey” i forbindelse med sin præsidentkampagne i 1948, er t-shirts blevet brugt som reklamesøjle. Trøjens skriftlige udsagn står dog sjældent alene – det fungerer og kommunikerer stort set altid i parløb med reklamen: Der kan stå meget på t-shirts, men der står meget sjældent noget i sig selv.

På en P-SHIRT får skriften lov til bare at være skrift for skriftens skyld.

P-SHIRTS skal, som alle andre t-shirts læses. Men frem for at henlede beskuerens opmærksomhed på et bestemt produkt, refererer P-SHIRTS kun til skriften selv. Budskabet på en P-SHIRT er alene underlagt ordet, sproget og skriften. P-SHIRT er på én gang påklædning og kunst – og det er dét, der er kunsten.

Alle P-SHIRTS er trykt i hånden. Trykkets udsagn og udseende er aldrig ens fra trøje til trøje. Det vil sige, at hver P-SHIRT er unik. En P-SHIRT giver dig ikke frit valg på alle hylder – til gengæld er enhver P-SHIRT en hylde for sig – et reelt selvstændigt produkt.

P-SHIRT er et poetisk alternativ i påklædningsjunglen, et forsøg på at udvide poesiens berøringsflade. Vi nærer ingen imperiale ambitioner på andres vegne end poesiens, så modeverdens masseproducenter kan godt ånde lettet op.

P-SHIRT er konciperet og konkretiseret af Jonathan Nielsen og Frederik Bjerre Andersen. Tilsammen er vi Andersen & Nielsens Lyrikkanon. Vel klædt!