Litteratur på scenen: Lyrikkanonen, lykkehjul og Løwerts Legathjem

I en årrække arrangerede og optrådte jeg til litteraturshows på blandt andet Stengade 30, Café Teatret, Literaturhaus, Teater Momentum og Roskilde Festival.

Udgangspunktet var digtergruppen Lyrikkanonen, der startede som en kvartet og endte som en duo.

Lyrikkanonen blev startet i vinteren 2003 af mig og et par andre digtere omkring poesi-portalen digte.dk. Formålet var at skabe et fælles navn, som vi sammen kunne arrangere oplæsninger og arrangementer under. På samme tid blev fællesskabet Koordinat skabt, ligesom Ord på Hjul i et par år havde fungeret som en art spoken word-boy band.

Efter lidt ind- og udskiftning bestod digterfællesskabet i en længere periode bestod af Claus Høxbroe, Jonathan Nielsen, Cecilie Barner Mathiasen, Anita Egelund og mig. I de første år optrådte Lyrikkanonen på blandt andet på Jazzfestival, Kulturhavn, Roskilde Festival, Københavns Hovedbibliotek, til H.C. Andersen-fejring i Odense og til modeshow på Vesterbro, samt på en række uddannelsesinstitutioner som Skolen på Herredsåsen (Kalundborg), Espergærde Gymnasium og Solrød Gymnasium.

Vild West Bøffel Sjow

Det startede med en idé om at lave digtoplæsninger om til The Tonight Show med David Letterman. Efter en masse navneforslag på et stykke A4-papir i en lejlighed på Tagensvej blev navnet Vild West Bøffel Sjow.

Det vilde ‘sjow’ blev navnet på i alt 14 optrædener, som Lyrikkanonen stod bag i 2003-2004.

Spillestedet Stengade 30 på Nørrebro i København lagde caféscene til 13 af de 14 Vild West Bøffel Sjows i efteråret 2003 og foråret 2004. Det 14. sjow blev afholdt på Gyngen i Mejlgade, Århus.

Sjowet med det dramatiske navn var bygget op som en slags poetisk tv-show med oplæsninger, interview og gags. Alt i en ramme af westernmusik og legetøjspistoler, hvor sjowets egen bøffel helt ubesværet kunne spille på andeorgel eller smadre papirfly mod hinanden til Bowie-nummeret ‘I’m afraid of America’.

Ud over at et par af Lyrikkanonens egne digtere læste op til hvert show, havde vi altid gæsteoptrædener fra en eller flere kendte forfattere og musikere.

Blandt de prominente navne på bøffelsjowets gæsteliste var musikerne Tue West, Peter Sommer, Kenneth Thordal og Olesen-Olesen samt forfattere som Peter Laugesen, Marianne Larsen, Lone Hørslev, Lars Bukdahl, Mette Moestrup og Peter Poulsen.

Med Vild West Bøffel Sjow forsøgte Lyrikkanonen at bevæge sig væk fra den gængse – og ofte dybt kedsommelige – digtoplæsning og poesi-behandling, for i stedet at udnytte scenerummet til et show, der holder sit publikum underholdt med timing, skift og genreblanding.

For mit vedkommende var inspirationen til sjowet også inspireret af forfatteren Per Højholts show-æstetik, der kort fortalt beskriver showet som et arbejde i tid og tidsintervaller.

Både vitalitet og tempo kan, brugt med perfektion, forvandle showet til noget man kunne fristes til at kalde skrift. Men det er en skrift i nuets boble.

Per Højholt

skriver Højholt et sted. Per Højholt brugte også selv showman-tricks i sine oplæsninger, og blandede eksempelvis litteraturen op med lydstøj og oppustning af en kæmpestor ballon foran publikum.

Shows med litterært Lykkehjul

I 2005 ændrede Lyrikkanonen fornavn til Andersen & Nielsens Lyrikkanon – en naturlig følge af, at jeg og Jonathan fortsatte samarbejdet alene. I de næste par år optrådte vi på blandt andet Roskilde Festival, Bogforum, Forum antikvariat, Folkekirkens Nødhjælp, Trinitatis Kirke – og på Teater Momentum i Odense og Café Teatret.

Her videreudviklede vi konceptet fra Vild West Bøffel Sjow til en række enkeltoptrædener og show-rækker.

På Teater Momentum i Odense lavede vi i 2005-2006 to shows med musikeren Mads Mouritz som gæsteoptrædende. Og så selvfølgelig med os selv som oplæsere og optrædende. Blandt andet kastede vi os ud i den farefulde lykkehjuls-drejning, der afgjorde hvilken tekst, der skulle læses op.

I fire år, fra 2003 – 2006, arrangerede jeg både poetry slam og litteratur-shows i Højskolernes Spoken Word-telt på Roskilde Festival.

Litteraturshows’ene med Andersen & Nielsens Lyrikkanon på Roskilde Festival diverterede publikum med både lykkehjul, interaktiv publikums-poesi, musik og ganske ualmindelig oplæsning.

I 2006 stod vi på scenen sammen med Claus Ankersen og Peter Dyreborg under navnet “Det Bedste”.

I efteråret 2008 bød Andersen & Nielsens Lyrikkanon tre lørdage indenfor i Løwerts Legathjem i Kafkaféen på Café Teatret.

Under temaerne fransk, finsk og fynsk bød vi publikumpå musikerne Mads Mouritz, Lise Westzynthius og Annika Aakjær, en sprogforsker, digtoplæsning, lykkehjuls-poesi, ukulele-musik og bordbombe-trylleri.

Legathjemmet var opkaldt efter skuespillerinde og teaterdirektør Karen Marie Løwert, der ifølge Dansk Kvindebiografisk leksikon havde “flair for at give publikum, hvad de forventede og samtidig holde på det lødige” . Præcis det, der er sigtet med at bruge showformen frem for bare at læse op af en bog.