Warning: Creating default object from empty value in /var/www/bjerreandersen.dk/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Liste: Personer namedroppet af Umberto Eco i Spiegel - bjerreandersen

Liste: Personer namedroppet af Umberto Eco i Spiegel

By 8. januar 2013 februar 18th, 2014 Litterær blog, Løse tekster
Umberto Eco fotograferet i 2005. Udgivet under GFDL-icens af Università Reggio Calabria

Umberto Eco fotograferet i 2005. Udgivet under GFDL-icens af Università Reggio Calabria

Forleden faldt jeg over en gammel artikel fra tyske Der Spiegel om Umberto Ecos fascination af lister.

“Jeg kan lide lister af den samme grund, som andre mennesker kan lide fodbold eller pædofili”, forklarede den italienske forfatter og filosof mv. en smule provokerende i anledning af, at han skulle åbne en udstilling om lister i litteratur og kunst på selveste Louvre i Paris.

Umberto Eco mener ganske enkelt, at der hvor listen starter, begynder kulturen også:

– Hvordan, som menneske, forholder man sig til evigheden? Hvordan forsøger man at begribe det ufattelige. Gennem lister, gennem kataloger, gennem samlinger i museer og gennem encyklopædier og ordbøger.

Listerne findes også i litteraturen. Ikke bare i Eco’s, men i rigtig mange forfatteres skriverier. Jeg har også selvforsøgt mig med lister og afarter af lister i fx. sms-novellen ‘Leksikon over et begyndende landskab’, teksten af samme navn, i teksten ‘Det vigtigste er’, og i mere systematiske tekster som “Para” og “Ortopoetisk alfabet”

Men hvad er mere nærliggende end lige at lave en ny liste. Denne liste er over personer, Umberto Eco nævner og namedropper i artiklen fra Spiegel:

Personer namedroppet af Umberto Eco i Spiegel

 1. Mozart
 2. Lorenzo da Ponte
 3. Homer
 4. James Joyce
 5. Thomas Mann
 6. Dan Brown
 7. Aristoteles
 8. Galileo
 9. Roland Barthes
 10. Stendhal
 11. Chopin

Måske skulle jeg til at lave mig nogle flere lister. Eller, til at starte med, bare lave en liste over lister, jeg gerne vil lave…

Skriv en kommentar

© Frederik Bjerre Andersen