Warning: Creating default object from empty value in /var/www/bjerreandersen.dk/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Lav præsentationer med Sozi - Open Source-svaret på Prezi - bjerreandersen

Lav præsentationer med Sozi – Open Source-svaret på Prezi

By 8. maj 2013 februar 14th, 2014 Digital blog

Forleden publicerede jeg video-digtet “Fra Hjørnet i Toppen”. Til animationsdelen af min tekst brugte jeg open source-programmet Sozi, der er et mere avanceret open source-alternativ til det efterhånden udbredte online-værktøj Prezi.

Nedenfor fortæller jeg om, hvordan jeg brugte Sozi – hvilket grundlæggende svarer til, hvad man kan gøre til en hvilken som helst præsentation i programmet. I sidste ende valgte jeg dog alligevel at “eksportere” mit materiale og trække Quick Time og Youtube ind i billedet. Se hvorfor her:

Prezi_logo_transparent_2012

Prezi var for pres

Min første indskydelse var at lave tekst-animationen i præsentationsværktøjet Prezi – men det er ikke fleksibelt nok, når det gælder overgange mellem visninger, timing etc.

Så jeg søgte på alternativeto.net – og faldt straks for open source-projektet Sozi, der kører på de samme principper for præsentationen som Prezi: Her er ikke slides/ark, men en stor, hvid flade, du lægger alt dit indhold på og “styrer” skærmvisningen rundt over.

1358277561292229224Inkscape.svg.hi

Besværlig installation af Sozi

Sozi kører i Inkscape, en open source-baseret grafik-editor, som man altså først skal installere. Det er desværre ikke alt for let – og slet ikke til Mac, som jeg normalt bruger. I stedet valgte jeg Windows-installationen, der stadig kræver både Inkscape, tre Python-pakker (og husk nu at vælge de helt rigtige…) og lidt flytning og omdøbning af filnavne.

I Inkscape satte jeg teksten op i små stykker, for hver sekvens, jeg ville have vist ad gangen. Herefter lavede jeg firkanter (hele tiden i formatet 4:3), én firkant for hver visning. Sozi-modulet gør det så muligt at sætte firkant-visningerne i rækkefølge, sætte zoom-niveau, tidsindstillinger mv – og at gøre firkanterne usynlige i det færdige produkt.

sozi-presentation-animee

Skjul ting i Sozi

Men der manglede noget: tekststykkerne skulle jo kun vises, efterhånden, som de kom i fokus – ikke før. Det troede jeg umiddelbart, at Sozi sagtens kunne håndtere, men nej…

…heldigvis sker der tit de særeste sammentræf på nettet: I marts i år har danske Johan S. R. Nielsen stået med præcis samme udfordring og har brugt sine kode-egenskaber til at skabe Python-koden Sozi_Hiding, der netop kan styre, hvornår objekter bliver vist og forsvinder i en Sozi-præsentation. Den fandt jeg ved en Google-søgning, og med en lille smule mail-hjælp fra Johan selv (tak for det!), fik jeg kodet tekstbidderne, så de først bliver vist efterhånden som præsentationen ruller ud.

Lyd i Sozi – på kanten af det mulige

Sozi rummer også muligheden for at lægge lyd ind i præsentationen – og time den til først at starte på et bestemt tidspunkt – eller rettere: på et bestemt punkt i præsentationen.

Sozis filformat er nemlig vektor-formatet svg – hvilket vil sige, at slutproduktet egentlig “bare” består af en fil, der beskriver alle figurer, farver, tekster, skrifttyper etc. i præsentationen, samt visningerne, tidsindstillingerne og links til de video- og lydbidder, der skal indgå. Det er altså i browseren, ikke i selve filen, at enderne samles og fortolkes – og i praksis betyder det, at timingen godt kan gå galt: hvis lyden ikke er indlæst, fortsætter præsentationen uanfægtet.

[hero]

Du kan du se min svg-version af “Fra Hjørnet i Toppen” ved at klikke her.

[/hero]

Hvis du har langsom forbindelse skal du vente med at klikke, til lyden er loadet. Filen virker desværre heller ikke i Firefox…

QuickTimePlayer

Fra SVG til video – direkte via skærmen

Problemet med lyd vs. animation er sikkert ikke særlig stort, hvis Sozi skal bruges til en præsentation på et kursus etc., hvor filerne kan være gemt lokalt. Men online er risikoen for fejl for stor, synes jeg – derfor endte jeg med at ville have en “lukket” video i stedet.

Og hvordan gør man så det, når man står med en svg-fil? Jeg forsøgte i første omgang med det ukurante Firefox-plugin SVG Render, der i samarbejde med video-formatet ffmpeg kan forvandle svg-filer til video – uden lyd ganske vist, men den kan tilføjes efterfølgende.

SVG Render viste sig dog ikke at kunne kapere de mange tidsindstillinger i min svg-fil – alle sekvenser blev optaget som lige lange. Så i stedet greb jeg til den lavpraktiske slave-metode: at lave en skærmoptagelse (jeg bruger Quick Time) af det område, SVG-filen kører i. Og uploade resultatet som video…

Ja, det gør billedet noget mindre fjerner en hver form for vektorgrafik, ja det gør principielt set filen tungere, men det sikrer 100% synkronisering mellem lyd og animation – og giver (måske) også noget bedre serverkraft for seerne end noget, jeg hoster selv.

Om nogle dage kommer der et indlæg om lydsiden af “Fra Hjørnet i Toppen”. Du kan i øvrigt se mange flere eksempler på, hvad man kan bruge svg-formatet til her.

Skriv en kommentar

© Frederik Bjerre Andersen