Hjernevridning – vidensdeling på nye sociale medier


edu

I weekenden deltog jeg i Start Up Weekend Copenhagen Media. Jeg kom med mit egen pitch-forslag (se det evt her) om at føre pressemeddelelserne ind i det nye årtusinde, men brugte weekenden på et helt andet projekt i selskab med knaldkompetente mennesker…

… vinderen af SWCPHMedia blev dog noget helt tredje: projektet Edify, der lader “dygtige” studerende uploade videoer, hvor de selv foredrager om et fag – som andre studerende så kan købe adgang til som supplement til at tage kurset selv. Eller decideret i stedet for, måske…

Edify står dog langt fra alene på nettet – der er andre danske platforme, der tilbyder danske studerende at bruge dem til vidensdeling.

Nedenfor gennemgår jeg de tre, jeg på stående fod kender til.

For en ordens skyld: Jeg er i familie med en central person i Braintrust… 

 

419717_479210065469849_1626987190_n

Braintrust (Braintrustbase.com)

Braintrust er en side, hvor studerende kan uploade deres projekter, deres akademiske CV og registrere alle de fagbøger, de har læst på studiet. Så matcher Braintrust det op mod andre akademikere, bøger og opgaver og giver forslag til, hvordan man kan udvikle sit netværk, sin bogreol og sin viden. Desuden kan basen af opgaver fungere som et glimrende supplement til universiteternes biblioteker – der på trods af Danmarks klejne størrelse ikke har fælles søgning i litteratur eller projekter.

Braintrust er ikke pt. tænkt som en betalingstjeneste, men er tværtimod baseret på Creative Commons-licenser. Man deler altså sin viden og sine opgaver – uden at få andet end god karma og rigtig meget potentielt god viden igen.

Braintrust arrangerer i øvrigt på tirsdag begivenheden Braintrust Live #1 – et “interdisciplinært videnslaboratorium” – og overskrider på den måde barrieren mellem web og virkelighed. Noget som fx. også journalistik-udgiveren Zetland har haft stor succes med.

studyspot copy

Study Spot (studyspot.co)

Studyspots fokus er at få studerende til at hjælpe og dele med hinanden – både noter, opgaver og studiebøger. Sitet er bygget op om, at man indtaster sin(e) studieretning(er) – og derefter kan få point for at dele noter eller opgaver, samt kan sætte sine brugte studiebøger til salg. Omvendt kan man selvfølgelig også søge efter andres bøger, opgaver og noter under bestemte fag.

Study Spot har iøvrigt et eller andet med fester. Mens Braintrust fremstår studie-seriøs (meget studieseriøs…), vil Studyspot gerne nå de unge med en “vibe” af fest og hiphed. På Facebook-siden har de eksempelvis haft udloddet en kurv med præmier fra Saxo (seriøst), Aarstiderne (hipt) og Australian Bar, Zoo Bar og Hornsleth Bar (i hvert fald ikke særlig seriøst…).

Festlighederne går igen i Study Spots selvopfattelse:  

“life is a blast – most of the time. In between all the partying, socializing and other extra curricular activities, there is the rather important matter of studying to get good grades.”

står der på hjemmesiden.

db510e249c352834535dd332671211a5

Lessonlane (lessonlane.com)

Det foretagende, der nok mest er en direkte konkurrent til Edify.

“Følg dine medstuderende og undervisere i en spændende og social læringsoplevelse, fokuseret på dit materiale og dine diskussioner”, lyder pitchen på hjemmesiden. Her skal undervisere kunne “orkestrere den optimale rækkefølge af materiale” , “opstille lektion og kursus formål”,  “blive inspireret af (…) kollegers lektionsplaner” og sikre at de studerende er “orienteret om ændringer i skema og materiale”. Og de studerende får ifølge siden “det fulde overblik over næste lektions formål, relateret materiale og diskussion i et view”.

Lessonlane er ikke launchet endnu, men ser ud til at satse på både dansk, svensk, norsk, engelsk og spansk publikum.


Skriv en kommentar