Overvågningssamfundet er hverken fremtid eller noget, der kun rammer alle andre end dig. Det er lige her og nu, og hvis du bruger en smartphone, er der også et stort firma (kunne fx have A, F, G eller T som begyndelsesbogstav…), der registrerer, hvor du er. Lige nu – eller i hvert fald: inden for kort tid.

Tag G for Google: de registrerer, hvor min (og din!) smartphone er henne, dag ud og dag ind, hver gang én af Googles apps er i forbindelse med mobilsendemaster, fordi du bruger mobilen til at søge på google.com, slår en rute efter i Google Maps, tjekker din Gmail og en masse andre ting.

Resultatet: Det kan du selv gå ind og se på Googles “placeringshistorik”, som det hedder med et pænt ord.

Spørgsmålet er så, om det er godt eller skidt? Man skal være obs på overvågning og mobil tracking, synes jeg; men status for en almindelig bruger er trods alt, at hvis de vil bruge mail, sociale medier og tjenester på mobilen, bliver data om ens position (og alt muligt andet) opsnappet. I placeringshistorikken har du dog mulighed for at slette data for en enkelt dag eller hele historikken (men sletter Google dem så også, mon?). Og når Google nu gør som de gør, er det så ikke bedre at de lægger dine egne data frem for dig i stedet for at skjule dem …?

En dag i mit liv - i følge Googles Placeringshistorik. Ikke den mest spændende dag, tror jeg ... :-)

En dag i mit liv – i følge Googles Placeringshistorik. Ikke den mest spændende dag, tror jeg … 🙂

For en måneds tid siden fandt jeg endda en måde at bruge mine mobil-whereabouts på. Jeg skulle udfylde tidsregistrering for mit arbejde, men havde mistet overblikket over nogle dage i december. Ved hjælp af placeringshistorikken kunne jeg tydeligt se, hvilken tid jeg ankom til arbejde og hvornår jeg kørte derfra igen.

Samme finte kan også bruges til at finde ud af, hvor det mon var, du cyklede forbi det der fantastiske værtshus i onsdags. Så du kan finde det igen.

Og du kan selvfølgelig også bruge placeringshistorikken til at kortlægge, hvor du var resten af aftenen og natten til torsdag, hvor det måske blev til mere end bare dét ene værtshus …

Skriv en kommentar

© Frederik Bjerre Andersen