Debat om Turéll-prisen


Mig og prismodtageren – dengang, da vi arbejdede sammen i digterfællesskabet Lyrikkanonen

Dan Turéll Prisen 2011 – et slips, 6.000 kroner og hæderen – bliver på fredag på Dan Turélls fødselsdag overrakt til forfatteren og litteratur-arangøren Claus Høxbroe. Tillykke.

Det er dog ikke alle, der er lige tilfredse med prisjuryens valg af Høxbroe (som jeg i tidernes morgen arbejdede sammen med i digter-paraplyen Lyrikkanonen). For mens hans engagement for litteraturen, hans evner som sprechtstallmeister, live-performer og litteraturarrangør (med arrangementsrækker som Jazz & Poetry på Jazzhouse, Copenhagen Poetry Club på La Fontaine og Onkel Dannys Joint på Vesterbro) indgyder enorm respekt, så er hans skrevne ord ikke særlig vellidte indenfor det gængse litterære felt:

Lars Bukdahl kalder på sin blog Høxbroe for ‘en ren (og svag) epigon’ – af Túrell, må det formodes:

“Det er et kedeligt valg, synes jeg (alternative kandidater? Mette Moestrup, Blæs Buggi, TS Høeg, Line Knutzon, bare fx); hvordan er det den gamle DT-titel lyder: Forklædt til genkendelighed, her kunne man sige: Genkendelig til uklædelighed.”

Bukdahl er i denne sammenhæng ikke en hvilken som helst anmelder: Han er stor Túrell-kender og som oftest varmt rosende overfor Peter Laugesen, der i lighed med Turéll er inspirerede af den amerikanske beat-litteratur.

Også forfatteren Kenneth Krabat skriver et ‘forbehold’ overfor Høxbroes lyrik:

“Han er for optaget af at være til at være. Og det ses og høres i hans skrift, både når jeg hører den og når jeg læser den.Det kan et godt beat ikke rette op på.”

Krabats karakteristik minder iøvrigt lidt om en, Jens Blendstrup (også selv forfatter) sidste år gav i en anmeldelse på undertoner.dk af Høxbroes cd med backing-gruppen Årets Længste Dag:

“Når nu manden kender sit København på skindpelsen, sine baggårdslus på gangen, så vil jeg altså gerne have MERE INTERIØR: flere lyde, flere lugte, flere udfald, flere skæve trapper, flere damer, der kan åbnes, og døre, der ikke kan åbnes for nogen som helst bankrådgiver.”

Og det er her, jeg også selv vil blande mig i debatten. For mens Høxbroe har rytme, flair for flowet og publikumstække  – og ved siden af er enorm arbejdshest og litteratur-arrangør – så mangler han også for mig at se de gode tekster. Tekster, der ikke bare strejfer henover et emne, men går ned i det; tekster, der bruger indrim, enderim, bogstavrim og andre litterære virkemidler til at skabe og fastholde rytmen og være beat (på skrift!); tekster, der giver fantastiske og nye billeder fra sig og ikke nøjes med at sætte stolperne op til et Vesterbro, som læseren så selv må skabe substansen i; tekster, der også taler om at være Claus – ikke bare Høxbroe og beat.

Turéllsamlingens hjemmeside nævner faktisk, at Høxbroe et år rejste Danmark tyndt: ‘Han ville gøre op med den elitære, navlebeskuende lyrik og overnattede hos de danskere, der lukkede ham ind i deres stuer.’ Ligesom førnævnte Blendstrup vi jeg da meget hellere høre om de besøg, end om et Vesterbro – hvor Høxbroe, så vidt jeg ved, ikke selv bor.

Er det her så et problem ved tildelingen af Turéll-prisen, der iflg. fundatsen gives til en forfatter eller et medie-menneske, der arbejder videre i Turélls ånd? Ja, det er det desværre. For selvom Høxbroe på mange måder brænder for og lever i Turéll-ånden (endda helt over i det kliché-fyldte), så mangler han altså (endnu?) selve indholdet: den gode, litterære praksis.

Ser man på feltet af tidligere prismodtagere, er der en klar tendens til, at de netop både har haft formen (attituden og medietækket) og indhold, der er bredt respekteret indenfor deres felt. Ikke mindst, når det gælder Steffen Brandt, Michael Bertelsen, Ursula Ankjær Olsen, Rune T. Kidde, Jens Blendstrup og Jakob Martin Strid.

Men hvem skulle ellers have haft Turéll-prisen 2011? Lars Bukdahl foreslår Mette Moestrup, Blæs Buggi, TS Høeg og Line Knutzon – det har jeg nu lige så svært ved at forstå. Her kommer i kort form mine bud på forfattere og mediefolk, der arbejder videre i Turélls ånd (hvad det så egentlig vil sige…):

Peter Adolphsen og Ejler Nyhavn
Jens Unmack
Anders Lund Madsen
Janus Kodahl
Thomas Blachman
Christel Wiinblad
Lars Bukdahl


Skriv en kommentar