Da Bergensbanen kom til Brønshøj

By 17. januar 2010 oktober 12th, 2013 Digital blog

Beklager, jeg er sent ude med dette blogindlæg. Men det var jeg måske også en smule med det, nedenstående omhandler: en artikel på ekstrabladet.dk om Bergensbanens 100 års jubilæum, der udartede sig i en af de mærkværdigste seersucceser, man kan støde på anno 2009/10: 1,2 millioner nordmænd så i slutningen af november med på en 7 timer lang ”dokumentar”, der viste hele togturen fra Oslo til Bergen (se NRKs side om det her).

Det, der gør historien et par ord værdig for mig, er, at jeg højst sandsynligt udløste Bergensbanens tur gennem en del af de danske medier. Eller rettere: min mor gjorde. Det er et af de få tilfælde, hvor jeg med rimelig sandsynlighed kan konkludere, at en tilfældig samtale i en stue i Brønshøj 3. januar har bredt sig på flere netmedier – og til radioavisen. Fordi historien er ret lille, kan man se, hvordan den vandrer fra medie til medie, nogle gange med kort interval, nogle gange med flere dages mellemrum.

Første gang, historien om Bergensbanens seersucces ramte danske medier, var dog allerede 3. december. Der udsendte Ritzau angiveligt et telegram, der på nettet stadig ligger på Kristeligt Dagblad og Vejle Amts Folkeblad.

Den 23. december bragte CRN.dk en egenproduceret artikel om fænomenet. Så blev det jul. Og så blev det nytår.

Søndag den 3. januar er jeg på besøg hos en slægtning i Brønshøj sammen med bl.a. min mor. Hun fortæller mig om hendes veninde, der har holdt jul i Norge. Og en passant nævner hun, at nordmændene er blevet ællevilde med de syv timers udsendelse om Bergensbanen – så vilde, at den er blevet genudsendt to gange, sidste gang 2. juledag.

På ekstrabladet.dk fik jeg en af mine kolleger til at skrive den lille historie om Bergensbanens seersucces dagen efter, den 4. januar. Og herefter er det så, at historien vandrer gennem flere andre store, danske nyhedsmedier på nettet. Og ca. 6. januar hører jeg den med egne ører i Radioavisen. Det fik mig til at lave dette lille oprids af Bergensbanens vandring i et par toneangivende netmedier:

3. januar: ekstrabladet.dk
5. januar: kpn.dk
6. januar: dr.dk
6. januar: tv2.dk
10. jaunuar: politiken.dk

Ikke meget, måske. Men heller ikke den store historie, vel egentlig. Det morsomme for mig er stadig, at en samtale i Brønshøj udløste større reaktion end et Ritzau-telegram…

Skriv en kommentar

© Frederik Bjerre Andersen