Creative Commons musik – tonsvis af gratis musik på internettet

Creative Commons musik – tonsvis af gratis musik på internettet

Tidligere på ugen publicerede jeg video-digtet “Fra Hjørnet i Toppen”. Værket var tænkt til at bestå af oplæsning og en animation af teksten, men lyden af min egen, rå stemme solo var simpelthen for kedelig til formålet, syntes jeg – så jeg gik på jagt efter musikalsk sparring – og fandt det i en sen aftentime på nettet, ganske gratis.

ccmixter

Masser af gratis musik på nettet

Der findes en lang række sites med creative commons-musik; “gratis musik”, du altså frit må bruge til dine egne projekter og endda som oftest lave om på og remixe. Blandt andet Jamendo, Audiofarm, Free Music Archive, og CCMixter. Dertil kommer mere specialiserede arkiver med musik, hvor rettighederne er forsvundet med tiden – fx. Internet Archives 123-numre store arkiv med jazz fra 20’erne (de har søreme også en hel Grateful Dead-sektion ?!).

Du kan se en “officiel” liste over sider på Creative Commons’ hjemmeside.

Jeg browsede rundt på flere af , men fokuserede hurtigt på CCMixter, som jeg umiddelbart fandt mest lovende i forhold til – tja, i forhold til det, jeg ledte efter. Efter lidt søgen under nøgleord som jazz og blues, lidt lytten til skrammel-avantgarde og et par fuldstændige fejlskud, forsøgte jeg mig med “balkan” – og fandt Rocavacos “Balkan in The City”, som jeg straks synes fungerede godt til min tekst.

Tilmed tillader den østrigske musiker, at man bruger og remixer hans musik på CCMixter, så længe man lægger hans navn ved og ikke bruger det til kommercielle formål.

Audacity-Logo

Indlæsning og remix

Jeg startede med at indlæse teksten til det originale musiknummer: Afspillede ganske simpelt nummeret med earplug i de ene øre, mens jeg reciterede teksten ind i en diktafon.

Men nummeret var for langt i forhold til min tekst, så der skulle skæres i lyden, når oplæsning og musik skulle sættes sammen. Efter at jeg havde lavet animationen (se mit indlæg om den hér)) gennemgik jeg musikken og valgte de passager, der ville fungere bedst i forhold til tekstens længde og udvikling. Blandt andet har jeg skåret alle passager med lounge-agtig bas væk og holdt mig til de mere “rene” balkan-arrangementer i nummeret.

Værktøjet til dét formål? Open Source-værktøjet Audacity! – som jeg efterfølgende også har brugt til at justere niveauer og lydbillede i videoen efter bedste evne. Det er nok langt fra nogen Grammy-vindende produktion, jeg har fået kreeret – men det er fint nok til at understøtte det egentlige produkt: video-animationen “Fra Hjørnet i Toppen”.


Skriv en kommentar