Ord i Vejen

Projekterne Ord i Vejen I og II indfangede sprog og sætninger i Jægersborggade, frøs det fast på butiksskilte, rystede og remixede det og udstillede det på skilte på ny.

Projektets første del blev anmeldt i Information af Michael Jeppesen, der roste det med en vis syrlighed: Det er ti skridt længere ude af den velmenende tangent, hvor Pernille Rosendal og Soulschok står i begyndelsen som infantile idioter og siger ’fantastisk, fantastisk, fantastisk’. Og som symptom på en tid, hvor gennemsnittet hersker med sit dummetyranni, kan det stort set ikke gøres bedre.

Flere morgener og formiddage (frem til 13:30, deraf undertitlen) i december 2009 og januar 2010 gik jeg gennem Jægersborggade ind i butikker og ud igen, mens jeg holdt ørene åbne og skrev ned, hvad jeg hørte. Gaden var på det tidspunkt fuld af ledige butikslokaler, og de frie udhængsskilte blev herefter udstyret med sætninger og ord fra beboere, handlende og forbipasserende.

Alle skiltene i ord i Vejen blev udstyret med en tidskode, så beskuerne kunne se præcis hvornår, noget er blevet sagt. Men ikke af hvem. Målet med ‘Ord i vejen’ er nemlig ikke at udstille personer, fordi de bruger sproget. Målet er at bruge sproget til at udstille Jægersborggade: at vise gadens sprog og lade ordet finde vej, ind, ud og videre.

Se alle skiltene herunder – længere nede kan du se dem på et kort over Jægersborggade!

Ligesom husene giver gaden dens arkitektur, giver stemmerne gaden et sprog. Mens en gades bygninger som regel er det, der står mest solidt, så er sproget det mest porøse. Ordene er basalt set væk, så snart de er sagt.   Hvis de da ikke optages på video eller gør særligt indtryk på tilhørerne.

Måske kan du selv huske, hvordan et kærestepar skændtes højlydt en nat på din vej. Eller en ven kan minde dig om noget, du sagde engang, da I sidst sammen gik igennem en bestemt gade. Men uanset, om ordene bliver husket og viderefortalt eller ej, så er de altid en del af gaden – lige her og nu.

Der er ingen garanti for, at skiltene dækker alt, du selv vil kunne finde ved at gå gennem Jægersborggade mellem klokken 07 og 13.30, hverken dengang eller i dag. Men de udstillede sætningerne er alle sammen blevet sagt – som en del af gadens sprog.

Ord i Vejen II

Med 16 gadeskilte og to store posters varmede ‘Ord i Vejen II’ Jægersborggade op med nye ord, sagt i gaden – og om den.

Ligesom gadens facader, butikker og beboere ændrer sig, skal gadens sprog også forandres. ‘Ord i Vejen II’ både afdækkede og dækkede til, rev ned og byggede på i forhold til de 28 oprindelige sætninger. Noget var (næsten) som før, noget var helt nyt – og noget bestod af gamle ord, sat sammen på en helt ny måde.

Nogle af de ‘oprindelige’ sætninger gik igen, samtidig med at andre af ordene blev fortolket af gadens brugere, og helt nye bragt til fra museumsgæster, der  oplever Jægerborggade fra en helt anden vinkel . Projektet blev præsenteret i december 2010 og bestod af 18 skilte, der kan opdeles i tre typer:

  • Sætninger fra ‘Ord i Vejen’, sat op i nyt layout og nogle gange i forkortet form.
  • Sætninger skabt af gæsterne på café Retro Nørrebro i Jægersborggade – kun med brug af ordene  fra de oprindelige 28 ‘Ord fra ‘Ord i Vejen’-skilte.
  • Sætninger indsamlet på Københavns Museum foran værket ‘NABOLAG’ – en væg medbilleder af beboere fra Jægersborggade, fotograferet i deres entrédør.

Med ‘Ord i Vejen II’ udstilledes Jægersborggade og gadens sprog igen, men nu tilsat flere lag.

Se billederne fra den aften i Café Retro, hvor flere af de nye skilte-sætninger blev født – og hvor jeg også holdt foredrag om ‘Ord i Vejen’: